In Nederland werken duizenden internationale medewerkers in sectoren die essentieel zijn voor de economie, zoals de zorg, de landbouw en de logistiek. Deze onmisbare krachten lopen echter tegen obstakels aan als het gaat om toegang tot medische zorg. Steeds meer werkgevers zoeken naar manieren om dit goed te organiseren. Een voorbeeld hiervan is de samenwerking tussen Covebo en Fonkelzorg International.
Voor arbeidsmigranten is het vinden van zorg vaak moeilijk. Huisartsenpraktijken zitten vol, en taal- en cultuurbarrières maken de drempel hoog. “Het probleem werd voor ons echt zichtbaar toen medewerkers in plaats van naar een huisarts naar de spoedeisende hulp moesten, wat leidt tot onnodige kosten en ongemakken,” vertelt Kylie Lelieveld van uitzendorganisatie Covebo.
De uitzendorganisatie zag hoe moeilijk het was om passende zorg te regelen. In veel gevallen was het niet alleen een logistiek probleem, maar ook een cultureel probleem: “Zorg in hun eigen land is heel anders dan wat we hier in Nederland gewend zijn. De drempel is hoog, en vaak was het een enorme uitdaging om hen naar een huisarts te krijgen,” legt Lelieveld uit.
De oplossing in zicht
De oplossing kwam toen Covebo in contact kwam met Fonkelzorg International, een van de initiatieven in Nederland om expliciet zorg te bieden aan internationale medewerkers. De missie van Fonkelzorg is om een bijdrage te leveren aan betere huisartsenzorg in Nederland. Hierbij kan de zorg voor internationale medewerkers niet in ontbreken. “De samenwerking biedt medewerkers toegang tot zorg in hun eigen taal. Dit maakt het niet alleen makkelijker voor hen om medische hulp te krijgen, maar het maakt hen ook meer gerustgesteld,” zegt Lelieveld.
Mayke Dankers, manager Fonkelzorg International, ziet dat ook: “Juist omdat onze internationale doktersassistentes vaak uit het land van herkomst komen weten zij hoe de gezondheidszorg daar werkt. Hierin kunnen zij echt naast de patiënt gaan staan en uitleggen hoe het zorgsysteem in Nederland werkt. In Nederland is het bijvoorbeeld niet vanzelfsprekend om antibiotica te geven, terwijl de mensen dat thuis wel gewend zijn. Het is fijn om dat te horen van iemand die echt begrijpt waar de patiënt vandaan komt.”
Koen Vogel, beleidsadviseur arbeidsmigratie bij ABU (Algemene Bond Uitzendondernemingen) benadrukt de waarde van dit soort samenwerkingen: “Zorg voor internationale werknemers is een uitdaging, maar het is een verantwoordelijkheid die we als werkgevers moeten nemen. Dit is een goed voorbeeld van hoe werkgevers deze verantwoordelijkheid kunnen pakken. Dat kan natuurlijk ook in samenwerking met andere huisartsenpraktijken die daarvoor open staan en de capaciteit voor hebben. Dit is een mooi voorbeeld ter inspiratie.”
Behandelen als familie
“De situatie waarin je arbeidsmigranten laat werken, zou je ook voor je eigen kinderen moeten willen. Wij noemen dit de kind-norm. Zorg voor je medewerkers is cruciaal. Als je goed voor ze zorgt, zul je zien dat ze zich meer gewaardeerd voelen, wat uiteindelijk bijdraagt aan een beter werkklimaat en minder verzuim,” zegt Vogel. “Als uitzendorganisatie ben je vaak het enige aanspreekpunt voor je werknemers, en het is essentieel dat ze toegang hebben tot de juiste zorg. Maar daar ligt juist vaak het probleem: we signaleren bij onze leden dat de drempel vooral ligt bij de toegang tot de huisartsenzorg. Veel huisartspraktijken zitten vol.”
Doordat Fonkelzorg International die drempel voor de werkgevers verlaagd door open te staan voor nieuwe inschrijvingen en makkelijke processen bij inschrijving ziet Dankers de vraag flink stijgen, wat ook weer nieuwe uitdagingen met zich meebrengt: “De uitdagingen waar wij tegen aan lopen is dat we goed na blijven denken over geografische grenzen. We zien dat we steeds meer gevonden worden en dat er behoefte is voor laagdrempelige huisartsenzorg voor internationale medewerkers. Omdat wij een sterk team hebben dat cultuursensitief is, spreekt dat aan en worden we zelfs weleens gebeld uit Friesland of iemand patiënt bij ons kan worden. Hierin moeten we scherp blijven en helaas nu nog ‘nee’ zeggen.” Hieruit blijkt hoe groot de behoefte is en dat initiatieven zoals deze onmisbaar zijn in Nederland.
Voordelen samenwerking
Voor uitzendbureaus die wel toegang hebben tot goede zorg, zijn de voordelen groot. Ook voor de medewerkers van het uitzendbureau. “We merken dat de werkdruk voor onze coördinatoren is verminderd,” zegt Lelieveld. “Vroeger moesten we alles zelf regelen: van tolken tot het zoeken van een huisarts, wat veel tijd kostte. Nu kunnen we de zorg in handen leggen van een professionele organisatie, wat niet alleen tijd bespaart, maar ook zorgt voor betere zorg.”
Volgens Vogel is de ABU blij met dit initiatief en andere initiatieven voor arbeidsmigranten. Hij hoopt dat deze samenwerking andere uitzendbureaus en huisartspraktijken zal inspireren om ook een actieve rol te spelen in het zorgen voor de gezondheid van hun medewerkers. “We hebben als werkgevers de verantwoordelijkheid om te zorgen voor hun welzijn.”
Een win-win situatie voor alle betrokkenen
De samenwerking tussen Covebo en Fonkelzorg – al sinds oktober 2022 – heeft geleid tot positieve resultaten voor zowel de medewerkers als de werkgever. Medewerkers voelen zich meer ondersteund, hebben toegang tot zorg in hun eigen taal, en zijn sneller geneigd om medische hulp te zoeken. Dit heeft op zijn beurt het ziekteverzuim verminderd en de werkdruk bij de coördinatoren verlicht. Dit initiatief laat zien dat goede zorg voor internationale medewerkers niet alleen mogelijk is, maar ook een waardevolle investering is in welzijn, werkplezier en duurzame samenwerking.