Deze programma’s richten zich op verschillende fasen in je leven, veel van deze programma’s zijn gratis. Tijdens de zwangerschap kun je bijvoorbeeld deelnemen aan screeningsprogramma’s, en na de geboorte van je kind zijn er controles van de groei bij het consultatiebureau en start er een preventief vaccinatieprogramma.
Daarnaast zijn er op latere leeftijd bevolkingsonderzoeken beschikbaar voor ziektes zoals borstkanker, baarmoederhalskanker en darmkanker. Ook zijn er screenings voor mensen die een verhoogd risico lopen op bepaalde aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten, longziekten of seksueel overdraagbare aandoeningen. 🩺 Heb je vragen over preventieve zorgprogramma’s, vraag het dan gerust aan je huisarts.
Waarom is geen een algemene gezondheidschecks?
In Nederland wordt een algemene gezondheidscheck niet standaard aangeraden. Huisartsen in Nederland geloven namelijk dat deze check-ups niet altijd het gewenste effect hebben. Als je echter zorgen hebt over je gezondheid en toch graag een check-up wilt, bespreek dit dan met je huisarts. Hij of zij kan je adviseren over wat voor jou het beste is.
Private Zorgaanbieders en Gezondheidschecks
Er zijn ook particuliere aanbieders die verschillende soorten gezondheidschecks aanbieden, maar let op: deze worden meestal niet vergoed door de Nederlandse zorgverzekering. 💡
Gezondheidschecks via je Werkgever
Een andere optie is om bij je werkgever te informeren. Werkgevers zijn namelijk verplicht om hun medewerkers periodieke gezondheidschecks aan te bieden. Dit kan een handige manier zijn om je gezondheid goed in de gaten te houden zonder extra kosten.